04 oktober 2008

Dag 4 Day 4 Vagnhärad











10:03 - Milstolpe på vägen.

10:59 - Busshållplats på gamla E4 strax innan Nyköping

11:03 - Nära Tystberga.





Vi stannar på vägen från Ytterjärna mot Vagnhärad i Hölö kyrka. Där träffar vi organisten Ronny och kyrkoherden Göran. Hölö är en aktiv kyrka, de har ett helt program som handlar om klimatet, föredrag, kabaréer, konserter. Klimatuppropet känner till väl. Vi blir bjudna på limpmackor med ost och nybryggt kaffe. Sofforna är mjuka och sköna och vi har ett mycket intressant och givande samtal om klimat, livsstil, kyrkans roll och vad var och en kan göra och vad det är för hinder som vi sätter upp. Kyrkoherden rekommenderar oss en fin skogsväg till Vagnhärad. I skogen hittar vi ett bilvrak och en tvättmaskin. Tvättmaskinen har någon slängt precis vid Galgbacken, en historisk plats. Märkligt fornminne.

Längre bort på vägen hamnar vi hos Mats, han bor i Tullgarns slotts gamla jägmästarbostad. Där har han skapat ett paradis fyllt av vackra blommor och utrotningshotade fågelsorter. Gäss och tuppar och ankor, där ligger en katt och lapar i sig solljuset och en svart vakthund håller koll. Hans lilla gård ligger med utsikt mot en sjö och vi får med oss varsitt gigantiskt äpple och en rekommendation att besöka Brita på Handelsträdgården. Brita har också skapat en oas. Höstens alla vackra blommor fyller hennes handelsträdgård och vi diskuterar naturligtvis klimatet och miljön. Brita rekommenderar oss att kontakta tjejen som har Hantverksstationen Stinsen vid Vagnhärad station. Fem minuter före stängning kommer vi dit. Träffar en helt underbar tjej, Ia, som snabbt ordnar så att vi får sova över inne i väntsalen och så att vi får frukost nästa morgon. För oss diskbråckspatienter är natten fruktansvärd, tradolan och alvedon tar oss igenom den, men ändå. Vi har ett varmt rum, varsin träbänk, toalett med varmt vatten. Fortfarande en lyx, något som står tomt och uppvärmt. Jag går också på kvällen till pizzzeria Mira (samma vackra namn som min dotter) och de ger mig en pizza. Tack för det. Lite varmt efter en diet på smörgås i flera dagar. Nu sitter jag i köketoch bloggar hos Mette och Elon, de har bjudit på en god frukost och säger just till Petter att han kan göra en matsäck. Överallt finns generositet, överallt finns intresset för samtalet om hur vi lever. Nu går vi mot Tystberga och hoppas hitta någonstans att sova där i natt - nån som vet? Ring mig/Loll

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tusen tack för att jag fick träffa dig! Jag önskar dig all lycka till. jag ska hjälpa dig på alla sätt jag kan under din resa.
Kramar ia

Anonym sa...

Halloj!
Ligger inte Skavsta flygplats i närheten av Tystberga?
Det kanske är läge för dem att börja betala tillbaka till miljön.
Gå dit!

irm sa...

Hej kära kusseloll!

har just läst och uppdaterat mig om din äventyrliga resa. Var och spelade i Hölö Kyrka häromhelgen tillsammans med Magnus och Tommie. De hade en klimatdag med föreläsningar och annat och avslutade dagen med våran konsert. En ära. Känner tyvärr ingen i Tystberga...hoppas det löser sig fint. Och att du får fler varma mål i magen!
idag har vi vandrat i Tyresta Nationalpark, otroligt vackert. En av få bevarade urskogar...Många varma kramar från oss! irm

Loll sa...

Ia: Det är du som ska ha ett oändligt stort tack för din generositet och all hjälp vi fått. Petter hälsar och nu väntar middag i Snickarhult.
Grynnan: du har rätt, Skavsta borde få ett besök, få se vart benen bär:
Irm: Vi fikade med prästen, såg foldern där ditt besök var med, engagerad och fin kyrkoförsamling! Kram/Loll